Czy ktoś powiedział: ciasto owsiane ? Skoro majówka już za nami, czas wrócić do zdrowego żywienia bez grillowego szaleństwa! Przeglądając platformę Cookido z przepisami na Thermomix trafiłam na przepis na owsiane brownie z mango, które postanowiłam zmodyfikować, bo nie ukrywam, że za mango nie przepadam 😉 Natomiast borówki to chyba moje ulubione owoce i cały okres jesienno-zimowy czekam na ich pojawienie się w sklepach !
CIASTO OWSIANE? POSTAW NA BROWNIE Z BANANEM I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
Lekkie, puszyste i wilgotne ciasto owsiane to idealny wybór do kawy oraz na drugie śniadanie do pracy. Szybkie w przygotowaniu i bez problemu możecie je zrobić także w tradycyjny sposób, jeśli nie macie Thermomix’a . Potrzebujecie dosłownie kilkunastu minut, podstawowych składników i piekarnika – więcej do szczęścia i pysznego ciasta nie potrzeba.
Pewnie zastanawiacie się skąd wziąć mąkę owsianą do ciasta. Mam dla Was doskonałą informację – możecie ją zrobić sami. Jeśli macie Thermomix wystarczy, że wsypiecie do naczynia miksującego płatki owsiane i włączycie na 30 sekund na obr.10. Jeśli nie macie – wykorzystajcie młynek do kawy lub blender. Taką mąkę możecie później bez problemu wykorzystać do naleśników, omletów czy innych ciast.
Zdrowa gorzka czekolada
Czekolada gorzka, która stanowi podstawę tego ciasta i jest to naprawdę dobry składnik w naszej diecie. Zawiera sporą zawartość flawonoidów, których ilość jest tym większa, im większy udział masy kakaowej. To właśnie te składniki mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz utrzymywać elastyczność naczyń krwionośnych i obniżyć ciśnienie tętnicze. Ponadto zawiera spore ilości magnezu oraz polifenoli, które wpływają na spowolnienie starzenia się komórek. Zwiększa także produkcje hormonów szczęścia, co może przyczyniać się do mniejszych napięć nerwowych. Warto jednak pamiętać, że nie każda czekolada gorzka ma dobry skład, dlatego zanim włożycie tabliczkę czekolady do koszyka przeczytajcie co kryje się w środku. Warto zaznaczyć, że nie powinna zawierać tłuszczu palmowego i dużej ilości cukru. Wybierajcie te czekolady, które maja 80-90% kakao – mają małą zawartość cukru, ale podobną kaloryczność do normalnych czekolad ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.
Na wierzch ciasta możecie dodać dowolne, ulubione owoce – u mnie akurat banan i borówki, ale doskonale sprawdzą się też maliny czy truskawki. A jeśli lubicie mango to możecie dodać je jako główny owocowy składnik 😉
Jeśli przekonałam Was do spróbowania, to zapraszam po przepis!
Przepis na ciasto owsiane (keksówka 25 cm)
- 100g czekolady gorzkiej
- 4 jajka
- 130 g mąki owsianej
- 80g cukru trzcinowego (możecie dodać erytrol lub ksylitol)
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- pół banana
- borówki amerykańskie do dekoracji
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 175 °C. Do naczynia miksującego włożyć kawałki czekolady i rozdrobnić 10s/obr.7. Następnie dodać masło i roztopić 3 min/60°C/obr.2. Dodać do naczynia mąkę, jajka, proszek, sól i cukier – wymieszać 20 s/obr.4 i przełożyć do keksówki. Na wierzch ułożyć kawałki banana i borówki – piec około 28 minut, a po tym czasie zostawić na kratce na około 15-20 minut do ostudzenia.
Jeśli nie posiadacie Thermomix’a należy w garnku roztopić czekoladę gorzką z dodatkiem masła, a następnie dodać mąkę, proszek, sól, cukier i jajka – wszystko zmiksować na gładką masę i przelać do keksówki.
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 4 / 5. Liczba głosów: 2
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!