Każdy z nas będąc na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiając, ma ochotę na coś słodkiego. Nic w tym złego, bo przecież smak słodki kojarzy nam się z radością, błogością i wszystkim tym, co w życiu cudowne. W szczególności tego słodkiego smaku brakuje nam podczas procesu redukcji masy ciała – nie ma się co oszukiwać, ale zazwyczaj jest to moment, kiedy trzymamy się wyznaczonych porcji i posiłków. Nie ma tu miejsca na pyszne desery. Na szczęście każdy z nas szuka swojego sposobu na zaspokojenie zachcianek i tak powstają cudowne, a przede wszystkim zdrowe słodkości, tzw. fit desery.
Kasza jaglana to idealny produkt do tworzenia właśnie takich posiłków. Lekko orzechowy posmak to jest to, co lubię w niej najbardziej. Idealnie komponuje się szczególnie z takimi owocami jak borówki, maliny, truskawki, banan czy gruszka. Do tego odrobina masła orzechowego, gorzkiej czekolady, orzechów czy kakao i mamy pyszny deser, który za każdym razem wygląda i smakuje inaczej.
Co takiego niezwykłego ma w sobie kasza jaglana, że często nazywamy ją Super- Food?
Kasza jaglana jest bogata w białko, co jest szczególnie istotną informacją dla osób na diecie roślinnej, które poszukują dobrego źródła tego makroskładnika. Bezglutenowa i lekkostrawna, a więc może być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu, a także wówczas kiedy chcemy odciążyć przewód pokarmowy. Kasza ta jest niezwykle bogata w witaminy z grupy B (w szczególności B1 i B6), wapń, potas, magnez, fosfor i inne minerały. Krzem, zawarty w kaszy jaglanej, zapobiega odwapnieniu kości. Warto włączyć ją do diety, gdy zmagamy się z anemią lub obniżonym poziomem żelaza, ponieważ zawiera sporo żelaza (najlepiej połączyć ją wtedy z owocami z dużą dawką witaminy C !). Bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe (podczas gotowania ulegają jełczeniu i pojawia się gorzki smak) i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Aby wykorzystać maksymalnie te właściwości dołóż do posiłku dobre tłuszcze. Dodatkowo posiada przeciwutleniacze, a dodatek owoców jagodowych tylko zwiększy nasze możliwości obrony przed wolnymi rodnikami !
Deser idealny – budyń z kaszy jaglanej z borówkami i orzechami włoskimi
Składniki:
- kasza jaglana (ok. 50-60g)
- mleko 2% (można użyć mleka roślinnego)
- odżywka białkowa (dobrać indywidualnie)
- 125g borówki amerykańskiej lub malin
- 20g orzechów włoskich
- kakao / masło orzechowe (opcjonalnie)
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, a następnie ugotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu zblendować z mlekiem (ok. 20-30g), odżywką białkową oraz kakao lub masłem orzechowym. Przełożyć masę do słoiczka. Na wierzch ułożyć umyte owoce i posypać orzechami włoskimi.
Smacznego !
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 5 / 5. Liczba głosów: 1
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!