Owsianka to potrawa, która bardzo często gości na Waszych stołach, szczególnie w czekoladowej odsłonie. Ja również ją uwielbiam, zarówno ją zjadać, jak i obdarowywać nią moich podopiecznych w indywidualnych jadłospisach. Już kilka razy miałam przyjemność usłyszeć, że ktoś przekonał się do niej dzięki moim przepisom. Dziś mam dla Was prawdziwą bombę smaku i także mix struktur, co wpływa na lepsze wrażenia smakowe. Do tego wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej.
CZEKOLADOWA OWSIANKA – ZDROWA CZY NIE?
Owsianka kojarzy nam się ze zdrową, dietetyczną potrawą, ale czy jej czekoladowa wersja również taka jest? . Owszem – jest zdrowa, pożywna i można ją przygotować na milion sposobów. Zawiera spore ilości błonnika – w szczególności beta-glukanów, które mają korzystny wpływ m.in. na profil lipidowy – a także węglowodanów złożonych, witamin z grupy B oraz cynku, żelaza, fosforu czy wapnia. No dobrze, wiemy, że zawierają cenne składniki, ale dla kogo niekoniecznie mogą się sprawdzić. Źle zbilansowana owsianka może przynieść więcej szkód niż pożytku na przykład u osób z insulinoopornością! W tym przypadku warto zwrócić uwagę na sposób przygotowania oraz dodatki – nie podawaj gotowanej długo owsianki z samymi owocami! Pamiętaj, aby dodać napój roślinny , mleko lub jogurt oraz dobre źródła tłuszczu – masło orzechowe, orzechy, pestki czy czekolada gorzka świetnie się sprawdzą. Wybieraj także owoce z niskim IG, może zamiast banan spróbuj dodać owoce jagodowe, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy oraz nie powodują dużych wzrostów glukozy i insuliny we krwi.
JAKIE PŁATKI WYBRAĆ DO OWSIANKI?
Owsiankę możecie przygotować z płatków owsianych naturalnych/zwykłych, górskich oraz błyskawicznych. Te ostatnie będą najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu, ale będą najbardziej przetworzone, a co za tym idzie będą miały najwyższy indeks glikemiczny. Najlepszym wyborem będą zatem płatki owsiane zwykłe lub górskie, które znajdziecie w każdym sklepie. Mamy dobre płatki i dobre dodatki, więc czas na przepis na czekoladową owsiankę!
CZEKOLADOWA OWSIANKA Z ORZECHAMI I SMAŻONYM BANANEM (1 porcja)
Poniżej podaję przepis na czekoladową owsiankę z dodatkiem orzechów i smażonego banana:
- 50g płatków owsianych
- 200-250g napoju roślinnego – u mnie sojowe, może być inne lub mleko
- 1 banan
- 10-15g orzeszków ziemnych
- łyżeczka miodu
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- Cynamon
Płatki owsiane i napój roślinny wlewamy do garnka i gotujemy, aż płatki napęcznieją i owsianka się zagęści – pamiętaj, że jeśli jesz ją na drugi posiłek w pracy będzie bardziej gęsta po kilku godzinach, ponieważ płatki „wciągną” napój. Pod koniec gotowania dodać kostkę czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Owsiankę przełożyć do miski.
Banana pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na suchej patelni z cynamonem. Ułożyć na owsiance. Na tej samej patelni podprażyć z miodem orzeszki ziemne i również dodać do owsianki. Całość można jeść od razu na ciepło, a także na zimno w formie lunchboxa.
Jeśli chcesz takie i inne pyszności w swojej diecie – skontaktuj się ze mną w sprawie diety indywidualnej lub skorzystaj z gotowych jadłospisów w moim sklepie.
SMACZNEGO!
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!