TWAROGOWE PLACUSZKI Z BORÓWKAMI
Sobota w pełni, a więc czas na coś pysznego, słodkiego i zdrowego ! Weekendowy poranek charakteryzuje się większą ilością czasu na przygotowanie śniadania. W moich jadłospisach te placuszki znalazły już stałe miejsce i wciąż wzbudzają zachwyt swoim smakiem. Możesz dodać do nich wszystkie letnie owoce, a w połączeniu z twarogiem będą wspaniałym pomysłem na dietetyczne śniadanie.
WYSOKOBIAŁKOWE PLACUSZKI Z BORÓWKAMI, JOGURTEM I CZEKOLADĄ
Połączenie twarogu, odżywki białkowej, borówki i jogurtu to murowany przepis na sukces ! Pełnia smaku i zdrowia, a dzięki odżywce uzyskujemy dowolny posmak placków i podniesioną zawartość białka. A spożycie białka idzie w górę, bo trzeba zrobić formę na lato i spożywać „odpowiednią” ilość (to oczywiście sarkazm ;))
Dlaczego są zdrowe? Otóż zawierają w sobie wszystkie makroskładniki, a dodatkowo porządną dawkę antyoksydantów dzięki borówce amerykańskiej, która wpłynie też korzystnie na Twój wzrok! Dodatek twarogu oraz jogurtu naturalnego lub greckiego nie tylko zwiększy ilość białka niezbędnego dla naszych super mięśni, ale także dostarczy wapń, o którego odpowiednim spożyciu niestety coraz częściej zapominamy. Jeśli do całości dodasz gorzką czekoladę to wraz z nią wzbogacisz swoją dietę w magnez oraz kolejną, arcyważną dawkę antyoksydantów !
Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Przeszły test smaku, więc mogę się z Wami podzielić przepisem !
PRZEPIS:
Składniki (na 1 porcję)
- twaróg półtłusty (u mnie Maluta) 100g
- mleko 2% 40g
- odżywka białkowa (dobrać indywidualnie) 15g
- 1 jajko 50g
- mąka orkiszowa, owsiana lub pszenna pełnoziarnista 50g
- 125g borówki amerykańskiej
- olej rzepakowy 10g
- gorzka czekolada 1-2 kostki
- jogurt grecki 40g
Twaróg zmiksować z jajkiem oraz odżywką o dowolnym smaku – można pominąć, ale należy dodać więcej mąki. Następnie wlać mleko, wymieszać i dodawać powoli mąkę. Całość dokładnie zmiksować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany ( w razie konieczności dodać więcej mleka lub mąki). Dodać do masy część umytych borówek. Rozgrzać patelnię z olejem i wylewać małe placuszki. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia. Ułożyć na talerzu, polać jogurtem, dodać borówki i czekoladę (można ją zetrzeć).
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!