Dietetyczne tosty

Image Name
5
(3)

Dietetyczne tosty – czy coś takiego istnieje? Jak zmodyfikować tosty, aby mogły się znaleźć w naszej diecie i wniosły do niej także wartości odżywcze – o tym dowiesz się poniżej. Koniecznie przeczytaj i zapisz sobie przepis na później – naprawdę warto!

CZY DIETETYCZNE TOSTY MAJĄ SENS?

Sformułowanie „dietetyczne tosty” brzmi jak totalny absurd. Każdy z nas przecież zna tosty i kojarzą nam się z serem, wędliną i ewentualnie cebulą – polane ketchupem albo majonezem. Tak – majonezem, a co lepsze, powiem Wam szczerze, że uwielbiam tosty z majonezem i choć nie jest to fit, to nie będę Was okłamywać, że czasami nie zjem sobie właśnie takiego tościka. Pomyślałam jednak, że fajnie byłoby pokazać Wam, że nawet takie potrawy, których nie wyobrażamy sobie zjeść na zdrowo, można zmodyfikować pod względem wartości odżywczej i włączyć do zdrowej, zbilansowanej diety.

CZY TAKA ZAMIANA MA SENS POD WZGLĘDEM ZDROWIA?

No i teraz zaczyna się opowieść 😉 Kiedy przepis pojawił się na tik toku, oprócz tego, że zdobył ogrom odtworzeń i serduszek, rozgorzała pod nim komentarzowa wojna! Usłyszałam, że nie ma sensu robić zdrowszych tostów, bo przecież tradycyjne z serem i szynką też mogą się w diecie znaleźć i wcale nie są mniej kaloryczne. I tu się zgodzę, owszem – mogą. Jednak czy nie fajniej zaproponować coś, co nie tylko przyniesie kalorie, które mogą być porównywalne, ale przede wszystkim przyniesie większość wartość odżywczą?

Już wiecie, z czego składają się standardowe sandwiche – tłusty, żółty ser, zazwyczaj plaster wędliny i jasne pieczywo tostowe. A ja chciałabym pokazać Wam, że do tostów możecie dodać warzywa i przemycić trochę błonnika oraz cennych składników. Pokazać, że nie zawsze czarne jest czarne, a białe – białe. Warto modyfikować przepisy, szczególnie takie, których brakuje nam w diecie. Ja dziś postawiłam na tosty i na pewno pojawią się one w diecie moich podopiecznych – bo czemu nie?

Image Name

PRZEPIS NA ZDROWE TOSTY

  • Chleb tostowy pełnoziarnisty,
  • Chuda szynka drobiowa – jeśli kupujecie w marketach, wybierajcie dobrą jakościowo – Pikok Pure ma bardzo dobre wędliny oraz biedronkowe Głodniaki,
  • Mozzarella light,
  • Plasterki pieczarek,
  • Połówki pomidorków koktajlowych,
  • Rukola,
  • Pióra cebuli,
  • Ulubione zioła.

Na połówkę chleba tostowego układacie rukolę, plaster wędliny i mozzarelli, Plasterki pieczarek, połówki pomidorków i pióra cebuli. Posypujemy całość ziołami i wkładamy do opiekacza. Podajemy z dodatkami, najlepiej sprawdzą się świeże warzywa – u mnie reszta rukoli, świeży ogórek, konserwowa fasolka, pomidorki koktajlowe polane oliwą z ziołami i odrobiną octu.

 

Spróbujcie koniecznie!

Podobała Ci się strona?

Wystaw nam ocenę!

Średnia 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!

Popularne przepisy