Szybkie i niezwykle aromatyczne one-pot pasta, czyli jednogarnkowy makaron z konserwową soczewicą, pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Wystarczy płaski garnek, ulubione dodatki i bez problemu przygotujesz pyszny obiad lub kolację w domowym zaciszu! Zaskocz najbliższych smakiem i kremowym sosem, który skradnie ich podniebienia. Doskonale sprawdzi się w diecie redukcyjnej i bezmięsnej…
MAKARON SPAGHETTI Z KONSERWOWĄ SOCZEWICĄ, POMIDORKAMI I SEREM FETA
Chyba każdy z nas marzy o pysznym makaronie, który przygotujemy w kilkanaście minut z minimalnym wykorzystaniem garnków i patelni.
Dlatego przychodzę dziś do Was z tzw. one-pot pasta. Dlaczego tak nazywamy te danie? Otóż charakteryzuje się ono specjalnym przygotowaniem. Wszystkie składniki wkładamy do płaskiego i szerokiego garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości makaronu i połączenia składników. Wydaje się banalnie proste – i takie właśnie jest! Makaron z soczewicą i serem feta przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut, a smak i aromat Was po prostu zachwyci!
Prostota wykonania i różnorodność!
Przepisów na makaron znajdziemy w Internecie tysiące – możemy zrobić go z dowolnymi dodatkami i zawsze będzie pyszny. Chyba właśnie za
to pokochaliśmy makarony! Doskonale sprawdzają się jako dania obiadowe czy kolacyjne, są sycące i można je włączyć do diety, jeśli oczywiście odpowiednio dobierzemy składniki! Wiadomo, że możemy przygotować mega kaloryczne sosy, ale możemy też dodać zdrowe dodatki, które doskonale sprawdzą się na diecie redukcyjnej, w chorobie czy po prostu w racjonalnym jadłospisie.
Dziś przychodzę do Was z makaronem z dodatkiem konserwowej soczewicy, pomidorków koktajlowych, pietruszki i sera feta. Danie bogate w
błonnik i żelazo – zarówno z soczewicy, jak i z natki pietruszki, która dodatkowo zawiera spore dawki witaminy C wspomagającej jego wchłanianie. Jeśli nie przepadacie za serem feta lub jesteście na diecie wegetariańskiej lub bezmlecznej, możecie na spokojnie pominąć ser i dodać na przykład połówki oliwek zielonych lub kaparów, które nadadzą słony posmak potrawie. Tak naprawdę cokolwiek dodacie do tego makaronu – będzie po prostu pyszny! Do przygotowania tego przepisu wykorzystałam żeliwny garnek Le Creuset, który doskonale
przewodzi ciepło i sprawia, że cała potrawa równomiernie się gotuje. A to gwarancja niezwykłego smaku i aromatu. Musicie tylko pamiętać, że garnki czy patelnie żeliwne wymagają od nas cierpliwości i odpowiedniego rozgrzania zanim włożycie do środka składniki.
W takim razie garnki gotowe, składniki są – czas na pyszny i dietetyczny przepis…
PRZEPIS (3-4 porcje)
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty spaghetti – 250g
- pomidorki koktajlowe – 300g
- soczewica konserwowa – 1 puszka
- cebula – 50g
- czosnek – 2 duże ząbki
- pęczek pietruszki
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1 łyżka
- woda – 400-500g (można jej dodać więcej, jeśli wolicie bardziej płynne sosy)
- ser feta – 75-80g
Do szerokiego, płaskiego garnka wkładamy suchy makaron, po boku układamy połówki pomidorków, posiekaną natkę pietruszki, pióra cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy olejem wierzch i dodajemy 400-500g wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aby makaron nie przykleił się do dna – ważne, aby makaron był przykryty sosem. Gdy pomidorki będą już miękkie rozgniatamy je widelcem i dokładnie mieszamy. Dodajemy odcedzoną soczewicę, zioła prowansalskie, sól, pieprz, paprykę ostrą i bazylię. Ponownie mieszamy i w razie konieczności dodajemy trochę wody.
Gdy makaron zrobi się al dente dodajemy ser feta i przekładamy na talerze.
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 5 / 5. Liczba głosów: 1
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!