Zapiekanka z mozzarellą, warzywami i mięsem mielonym
Czy jest tu ktoś, kto nie lubi pysznych, sycących i zdrowych zapiekanek? Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczną makaronową zapiekankę z dodatkiem mięsa mielonego, warzyw i mozzarelli. Smakuje obłędnie i zyskała już wielu fanów wśród moich pacjentów. Jest banalnie prosta i szybka w zrobieniu. Doskonała na obiad czy kolację!
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM PEŁNOZIARNISTYM, MIĘSEM MIELONYM, WARZYWAMI I MOZZARELLĄ
Zapiekanki mają to do siebie, że cokolwiek do nich włożysz zawsze smakują obłędnie. Są chyba najbardziej uniwersalną potrawą na każdą porę dnia. Ponadto są daniami pełnowartościowymi, zawierają wszystkie makroskładniki – węglowodany w postaci makaronu, kaszy, ryżu czy ziemniaków, białko z mięsa, serów czy strączków oraz tłuszcze. Możesz dodawać różne warzywa, a Twoja zapiekanka za każdym razem będzie smakowała inaczej. Dodatkowo wystarczy składniki wymieszać na patelni, przełożyć do naczynia i zapiec. A podczas pieczenia masz czas dla siebie
Banalnie prosta w przygotowaniu zachwyci każdego. Doskonale sprawdzi się dla dzieci do przemycenia różnych produktów, jak warzywa czy rośliny strączkowe. Bogactwo barw i składników odżywczych, a dodatkowo pełnia smaku na Twoim talerzu.
PRZEPIS:
Składniki (dostosuj do swojego zapotrzebowania)
- makaron orkiszowy lub inny pełnoziarnisty (60g)
- mięso mielone z indyka (ok. 100g)
- przecier pomidorowy (ok. 150-200g)
- wybrane warzywa – brokuł, papryka, kukurydza, marchew, cukinia czy fasola (możesz też wykorzystać gotowe mieszanki warzyw mrożonych)
- cebula, czosnek
- ser mozzarella (ok. 30g)
- olej lub oliwa do smażenia
Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i przyprawy, np. oregano czy bazylia. Jeśli używasz warzyw surowych należy je pokroić, ewentualnie ugotować jeśli tego wymagają. Dodać wybrane warzywa na patelnię i zalać całość przecierem pomidorowym. Makaron ugotować al dente. Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilościa oliwy, ułożyć na dno makaron, następnie zawartość patelni. Na całość ułożyć plastry mozzarelli lub innego sera.Zapiec w piekarniku. Można podawać z natką pietruszki.
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!