OWSIANE PLACUSZKI Z BRZOSKWINIĄ
Wyczuwając już jesień postanowiłam przygotować placuszki owsiane na słodko. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam śniadania w takiej wersji właśnie w jesienne i zimowe poranki. Pyszne placki prosto z patelni z różnymi dodatkami i owocami – nie ma nic lepszego ! Ten przepis doskonale wkomponuje się w Wasze diety, dlatego moi podopieczni już je mają w swoich dietach online!
PLACKI OWSIANE Z BRZOSKWINIĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ
Pora pysznych, dojrzałych owoców już niestety za nami, ale zawsze można poratować się brzoskwinią czy nektarynką, która wprowadzi w nasz jadłospis trochę ciepłej barwy. Te placki owsiane sprawdzą się doskonale także do lunchbox’a na zimno – próbowałam i szczerze polecam! Przygotowuje się je w dosłownie kilka minut a są przepyszne. Możecie dodać cokolwiek chcecie – jogurt naturalny lub Skyr, inne owoce, orzechy, miód czy masło orzechowe – wszystko zależy od Was. Ja w Waszych dietach proponuje podać je z gorzką czekoladą, brzoskwinią i cynamonem. Jeśli znudziła Wam się już klasyczna owsianka możecie spróbować jej innej wersji w postaci smażonych placków – szybki sposób na urozmaicenie diety i przemycenie błonnika!
PRZEPIS:
Składniki (na 1 porcję):
- 1 jajko
- 40g płatków owsianych
- 15g mąki pszennej pełnoziarnistej
- Cynamon, aromat waniliowy
- 10ml oleju rzepakowego
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 brzoskwinia
Płatki zalać wrzątkiem i poczekać aż napęcznieją. Odlać nadmiar wody i ostudzić. Następnie wbić jajko i wymieszać z mąką, cynamonem i aromatem waniliowym. Smażyć placki na rozgrzanej z olejem patelni. Przed podaniem dodać pokruszoną czekoladę i poczekać aż się roztopi. Podawać z brzoskwinią.
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!