Chyba jeden z moich ulubionych, wytrawnych omletów. Wychodzi zawsze, niezależnie od tego, co do niego dodajemy.
Jeśli chodzi o omlety uwielbiam je przede wszystkim za to, że można je zrobić szybko, wypełnić czymkolwiek i zawsze są idealną opcją na śniadanie. Osobiście najlepsze są dla mnie te najprostsze, gdzie dodaję jedynie jajka lub białka i ewentualnie dodatkowe przyprawy.
Jajka – wzorcowe pełnowartościowe białko, wręcz ideał… Wszyscy je kochają, a są chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów w świecie dietetyki i żywienia. Ile ich jeść, dlaczego tyle a nie więcej, czy są dobre czy niekoniecznie – to pytania, które od wielu lat nurtują mądre głowy na całym świecie. Nie wiem, czy zauważyliście ale z jajkami jest trochę jak z Rollercoaster’em – raz są wielbione i wychwalane za dobroczynne składniki m.in. witaminy, składniki mineralne i inne, a za chwilę są po ciemnej stronie razem z tłuszczami nasyconymi trans i innymi „śmiercionośnymi” składnikami. Co jakiś czas pojawiają się nowe badania, których wyniki idą w jedną lub w drugą stronę wprowadzając w nas, konsumentach, lekką dezorientację.
Chyba każdy z nas pamięta modę na jedzenie sporej ilości jajek, szczególnie na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Wręcz doskonały składnik na tego typu potrawy – szybki, sycący i pyszny. Sama kiedyś zjadałam po 3 jajka dziennie i moje wyniki wcale nie pogorszyły się. (nie zachęcam do powtarzania tych wyczynów). Ale temat jajek i ich zdrowotności zostawię sobie na post blogowy, gdzie będę mogła wgłębić się w jajowy temat 😉 Narazie cieszmy się pysznym omletem, nie martwiąc się, że te 2 jajka nam zaszkodzą!
Omlet w stylu śródziemnomorskim
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka klasy L
- 1 białko jaja
- 2-3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego / greckiego 0%
- 30g sera mozzarella – u mnie mini kulki (można dodać ser Halloumi)
- pomidorki koktajlowe
- łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwy
- garść rukoli
- przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Jajka i białko ubić na puszystą masę razem z ziołami prowansalskimi i pieprzem. Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię z łyżeczką oleju rzepakowego. Smażyć pod przykryciem. Przed końcem pieczenia dodać pokrojoną mozzarellę oraz kawałki szynki szwarcwaldzkiej. Zdjąć z ognia. Na wierzch usmażonego omleta ułożyc rukolę i pomidorki koktajlowe. Podawać z sosem na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Smacznego !
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 5 / 5. Liczba głosów: 2
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!