DIETETYCZNA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Prawdziwe włoskie desery – kto ich nie uwielbia?! Doskonale aksamitne i cudownie słodkie z dodatkiem śmietanki, kawy i innych pyszności <3 Każdy o nich marzy, a jak zrobić je tak, aby móc się nimi cieszyć każdego dnia bez zbędnych kilogramów ? Już idę z pomocą ! Poniżej przedstawiam Wam prosty przepis na dietetyczną wersję włoskiego klasyku. Wykonacie ją z łatwo dostępnych składników, a całość oczaruje Wasze podbniebienia!
WŁOSKI KLASYK W DIETETYCZNEJ WERSJI, CZYLI FIT PANNA COTTA
Ile razy zdarzyło Wam się wpisać w Google jestem na diecie – czy mogę jeść desery, deser fit, dietetyczny deser, zdrowy deser, dietetyczne ciasto czy dietetyczna panna cotta? Myślę, że każdy z nas ma to za sobą. Sama często wpisuje takie frazy po to, aby zaczerpnąć inspiracji do moich przepisów. Oczywiście pierwsze strony jakie mi się pokazują to te dietetyków online, trenerów online i innych pasjonatów zdrowej żywności – każdy z nas wymyśla coraz to nowsze, lepsze i ciekawsze fit przepisy po to, aby żyło się Wam na diecie lżej.
I bardzo dobrze – dieta powinna być urozmaicona i smaczna, a przede wszytskim zdrowa. Może niekoniecznie „zdrowe” baton z milionem dodatków są odpowiednim rozwiązaniem, ale juz użycie naturalnych produktów żywnościowych jak najbardziej. A jogurt, miód, mleko do takich właśnie należą. Nabiał jest doskonały na gorące dni (wszyscy pamiętamy tradycyjny obiad w postaci jajka sadzonego i maślanki lub kefiru), a do tego zawiera tak istotny dla naszego organizmu wapń, o którym niestety często zapominamy.
A więc pora podzielić się z Wami moim przepisem na dietetyczną panna cottę z musem truskawkowym. Przepisu szukałam na kilku blogach kulinarnych – zrobiłam z kilku przepisów jedne wyszło, drugie były raczej panna cottą w wersji lawy
PRZEPIS:
Składniki (1 porcja):
- 150g jogurtu greckiego
- 70g mleko 2% (można użyć mleka roślinnego)
- 15g miodu naturalnego
- aromat waniliowy
- 4-5g żelatyny (można dodać agar)
- 150g truskawek (ja użyłam mrożonych)
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu jeśli będzie zbyt rzadki
- czekolada gorzka 80-90%
- silikonowe foremki
Jogurt grecki wymieszać z aromatem waniliowym lub ziarenkami laski wanilii. Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie zagotować pozostałą część mleka z miodem, a pod koniec dodać żelatynę – mieszać energicznie do rozpuszczenia. Ochłodzić i dodać powoli do jogurtu – wymieszać. Przelać masę do foremki silikonowej lub foremek jeśli są mniejszych rozmiarów i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem deseru zrobić sos truskawkowy – mrożone truskawki włożyć do garnka i podgotować, aż się rozpadną – jesli sos będzie za rzadki dodać skrobię, a jeśli za mało słodki – erytrol lub ksylitol. Można też użyć świeżych truskawek – będą słodsze. Polać panna cottę sosem i ułożyć na wierzch kostkę czekolady gorzkiej.
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!