Zupa krem z kalafiora z dodatkiem chili

Image Name
0
(0)

ZUPA KREM Z KALAFIORA Z CHILI

Zupa-krem z kalafiorowa z chili i warzywami to świetna propozycja na chłodne, jesienno-zimowe wieczory! Sprawdzi się na obiad, a także na kolację – może być daniem głównym lub przepysznym dodatkiem do reszty zbilansowanego posiłku. Wystarczy kilka chwil, aby cieszyć się intensywnym, pysznym i kremowym smakiem! Spróbuj koniecznie mojego przepisu!

ZUPA-KREM Z KALAFIORA Z DODATKIEM PORA, MARCHEWKI I PAPRYCZKI CHILI

Zupy krem (również te z kalafiora) stały się ostatnimi czasy bardzo popularne. Dlaczego? Otóż są bardzo sycące, można je modyfikować na tysiące możliwych sposobów i zawsze wychodzą pysznie, a ponadto można je podawać z różnymi dodatkami – pestki dyni, słonecznika, grzanki, prażona szynka szwarcwaldzka czy mozzarella. Tego rodzaju dania znajdują się także w większości restauracji, co sprawia, że możemy poczuć restauracyjny klimat w naszym domu. Taki mały fast-food w wersji zdrowszej.

CO SPRAWIA, ŻE ZUPY KREM SĄ LUBIANE PRZEZ WIĘKSZOŚĆ?

Tak jak wspominałam są bardzo sycące, ale dla mnie, jako dietetyka,  najważniejsze jest to, że w takiej zupie możemy przemycić wiele cennych dla nas warzyw. To bardzo ważne, szczególnie w przypadku dzieci, które nie przepadają za warzywami. Zmiksowanie różnego rodzaju produktów, które na co dzień są uważane za „ble” może spowodować, że taka zupa stanie się ulubionym daniem. Ponadto tego rodzaju zupy są bardzo dobrym uzupełnieniem większego posiłku – nie masz ochoty na tradycyjne warzywa do obiadu, znudził Ci się kalafior z wody? Przygotuj pyszną zupę, która sprawi, że zjesz o wiele więcej warzyw, a ponadto Twój posiłek będzie bardziej sycący i bardziej atrakcyjny!

Dzięki modyfikacji składników możesz także zwiększyć lub zmniejszyć kaloryczność. Jest to bardzo ważne przy procesie redukcji, a także wtedy, gdy chcemy masę ciała zwiększyć. Wystarczy zmniejszenie ilości tłuszczu w zupie czy dodatek większej ilości warzyw, aby stała się mniej kaloryczna, a bardziej sycąca. Z drugiej strony możemy dołożyć pestki dyni, słonecznika, grzanki albo mozzarellę, aby dodać trochę wartości energetycznej. To dobry zabieg dietetyczny wówczas, gdy musimy zwiększyć podaż kalorii, a nie chcemy jeść więcej. Takie drobne modyfikacje to dodatkowe kalorie, które nie są aż tak odczuwalne.

Przyprawy… To sekretny składnik każdego dania i także w zupach-krem odgrywają kluczowe znaczenie. To jakich przypraw użyjesz i w jakiej ilości będzie wpływało na finalny smak Twojej potrawy. Oprócz tego zmiana warzyw, czy ich proporcji będzie pozwalała na dopasowanie zup do swoich preferencji.

ZUPA KREM Z KALAFIORA – CZY DOSKONAŁA DLA WSZYSTKICH?

Zdrowy, dietetyczny, smaczny i szybki w przygotowaniu. Ale czy dla wszystkich będzie dobrym posiłkiem w diecie? Otóż niekoniecznie. W przypadku osób z insulinoopornością czy zaburzeniami gospodarki węglowodanowej zupy krem nie będą najlepszym wyborem. Dlaczego? Na moim blogu znajdziecie post na temat indeksu glikemicznego , a w nim informację, że rozdrabnianie potrawy zwiększa indeks glikemiczny. To prawda, dlatego zupy krem powinny być jedzone przez te osoby z umiarem. Zawsze jednak jest rozwiązanie! Jeśli wyjątkowo za nimi przepadasz to dodaj więcej tłuszczu w postaci pestek dyni czy słonecznika albo mozzarellę, która będzie źródłem białka i tłuszczu. Lepszym wyborem dla Ciebie będzie także zjedzenie takiej zupy do obiadu, niż na kolację. Połącz zupę z drugim daniem, co zmniejszy indeks glikemiczny potrawy 😉

CZAS NA KRÓLA KALAFIORA !

Krótko o głównym składniku mojej zupy!

Kalafior zalicza się do grupy bardzo cennych warzyw, a to z powodu między innymi substancji przeciwnowotworowych, m.in. sulforafanu oraz wielu innych związków fitochemicznych, witamin, minerałów i błonnika. Zapobiega wielu nowotworom, np. rakowi prostaty, pęcherza, żołądka czy nowotworom jamy ustnej.

Zawartość izotiocyjanów ochrania błonę śluzową żołądka oraz wykazuje działanie bakteriobójcze. Zawiera żelazo, magnez, potas, wapń, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C czy K. Te cenne witaminy i minerały wpływają np. na odporność, kości czy pamięć i koncentrację. Obecność indoli, witaminy C, beta-karotenu oraz kemferolu sprawia, że kalafior posiada także działanie przeciwzapalne, co będzie niezwykle istotne w chorobach, w których dochodzi do procesów zapalnych. Ponadto posiada niski indeks glikemiczny, więc może być spożywany przez osoby z zaburzoną gospodarką węglowodanową.

Jeśli już wiecie, jakie bogactwo skrywa kalafior – czas na przepis! Porcja zupy to niecałe 200 kcal !

Image Name

PRZEPIS NA ZUPĘ KREM KALAFIOROWY Z MARCHEWKĄ, POREM I PAPRYCZKĄ CHILI:

Składniki na 2 porcje:

  • Kalafior 500g
  • Cebula 40g
  • Por 60g
  • Czosnek 10-12g
  • Marchew 120g
  • Masło 20g
  • Papryczka chili 10g
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • Dodatki do zupy: grzanki, pestki dyni, słonecznika, koperek

Przepis tradycyjny:

Warzywa umyć i pokroić. Wrzucić na gotującą wodę ok. 600g na 2 porcje, dodać posiekany koperek, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie na maśle podsmażyć czosnek, por, cebulę oraz papryczkę chili.

Zawartość patelni dodać do ugotowanego kalafiora i zmiksować.

Przepis Thermomix

Do naczynia miksującego włożyć różyczki kalafiora, kawałki marchewki – zalać 600g wody. Rozdrobnić 5 s/obr. 5. Dodać koncentrat bulionu lub odrobinę kostki rosołowej do smaku (można pominąć) – gotować 20 min/100°C/obr. 1.

W tym czasie na maśle podsmażyć czosnek, por, cebulę oraz papryczkę chili.  Zawartość patelni dodać do ugotowanego kalafiora i zblendować na obr.5-9. Doprawić do smaku i ponownie zmiksować.

Podobała Ci się strona?

Wystaw nam ocenę!

Średnia 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!

Popularne przepisy