SZASZŁYKI SATAY W STYLU INDONEZYJSKIM Z RYŻEM I SURÓWKĄ
Szaszłyki orzechowe w stylu satay to doskonała propozycja nie tylko na obiad czy kolację ale także na zdrowego, dietetycznego grilla! Możesz je podać z ryżem, batatem, ale doskonale komponują się także z różnymi świeżymi sałatkami. O podróży do Indonezjii możemy na razie tylko pomarzyć, ale na szczęście możemy przenieść się tam chociaż smakiem. Spróbuj koniecznie!
SZASZŁYKI ORZECHOWE SATAY Z RYŻEM, SOSEM CZOSNKOWO-KOPERKOWYM I SURÓWKĄ
Szaszłyki orzechowe satay to jedne z najbardziej popularnych dań kuchni indonezyjskiej. Niezwykle aromatyczne i proste w przygotowaniu. Podobnie jak tureckie kebaby, szaszłyki satay doczekały się miliona odsłon i w zależności od tego, kto je przygotowuje smakują i wyglądają inaczej. Dla mnie najważniejsze jest to, abym mogła je wpisać w jadłospis moich podopiecznych, którzy uwielbiają zdrowsze wersje fast-food’owych dań.
W czym tkwi sekret?
Sekret szaszłyków tak naprawdę nie zależy od rodzaju mięsa, ponieważ możemy dodać jakiekolwiek mięso, a nawet rybę. Najważniejsza jest marynata i to nie byle jaka – masło orzechowe, indyjskie przyprawy, sos sojowy, oliwa i czosnek. Te składniki to murowany sukces, ale należy pamiętać, aby marynować mięso najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.
Masło orzechowe – sekretny składnik!
Masło orzechowe to produkt niezwykle uniwersalny – nadaje się do dań słodkich i słonych. Produkowane z orzechów ziemnych, które tak naprawdę należą do roślin strączkowych , o czym wiele osób nie wie 😉
Możemy zrobić je sami w domu przez zmiksowanie orzeszków prażonych lub kupić w sklepie. Jeszcze kilka lat temu znalezienie masła orzechowego o dobrym składzie graniczyło z cudem. Na szczęście producenci zdają sobie sprawę z rosnącej świadomości klientów i dopasowują swoje produkty do zapotrzebowania.
Pamiętajcie, że dobre jakościowo masło orzechowe powinno mieć w składzie jedynie orzechy ziemne. Tak naprawdę nic więcej nie potrzeba do stworzenia pysznego orzechowego kremu. Często pojawia się także sól, którą powinniśmy ograniczać w naszej diecie, aczkolwiek jeśli ktoś lubi masło orzechowe z dodatkiem soli – raz na jakiś czas nie zaszkodzi 😉 Wszystko z umiarem! Na co warto zwracać szczególną uwagę – na dodatek tłuszczu roślinnego, tłuszczów trans lub cukru. Nie ma potrzeby kupowania masła orzechowe z dodatkiem oleju – zaufajcie mi same orzechy dostarczą już wystarczającą ilość tego makroskładnika.
Oprócz oczywiście tłuszczu ok. 50-55g/100g produktu, masło orzechowe dostarcza sporej ilości białka, jak na rośliny strączkowe przystało. Średnio w 100g znajdziemy ok. 20-25g białka. Jak można się domyślić masło orzechowe to spora dawka kalorii, a więc doskonale sprawdza się wśród sportowców, np. jako dodatek do owsianek, shake’ów czy omletów. Są dobrym wyborem dla osób z insulinoopornością , ponieważ zawierają niezbyt dużą ilość węglowodanów, a wysoka zawartość tłuszczów wpływa korzystnie na indeks glikemiczny. Warto jednak podkreślić, że masło orzechowe ze względu na wysoką kaloryczność powinno być dodatkiem, a nie podstawą diety – tak wiem, że to trudne !
Masło orzechowe, a właściwie orzeszki ziemne to dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważnym czynnikiem w prewencji chorób sercowo-naczyniowych oraz witamin.
Już wiecie co znajduje się w marynacie – więc czas na p
rzepis na pyszne, orzechowe i soczyste szaszłyki – idealne na obiad, kolację oraz grilla!
PRZEPIS NA SZASZŁYKI SATAY Z SOSEM CZOSNKOWO-KOPERKOWYM, RYŻEM BRĄZOWYM I SURÓWKĄ Z BURAKA I PORA:
Szaszłyki satay:
- 100g mięsa z piersi kurczaka
- 12g masła orzechowego
- 5-10g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- Odrobina sosu sojowego
- 1-2 ząbki czosnku
- Przyprawy – garam masala, kurkuma, chilli, curry, kmin rzymski, kolendra
Sos czosnkowo-koperkowy:
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- Koper świeży
- Ząbek czosnku
- Sól i pieprz
Surówka z buraków i pora:
- 1-2 buraki gotowane
- Por
- Ocet
- Sól i pieprz
- Opcjonalnie – pietruszka
Mięso z piersi pokroić w większą kostkę. Oliwę wymieszać z masłem orzechowym, czosnkiem, sosem sojowym i dodać kurczaka- wymieszać i posypać przyprawami. Włożyć do miski, zawinąć folią i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie nabić na długie wykałaczki – piec w piekarniku 180 stopni ok. 15-18 min.
Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Buraka pokroić w większą kostkę, dodać pióra pora, ocet, sól, pieprz i ewentualnie posiekaną pietruszkę.
Szaszłyki podawać z sosem czosnkowo-koperkowym, ryżem i surówką.
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!