Znudziły Ci się tradycyjne kotlety? To mam dla Ciebie doskonały przepis na pulpety z indyka ze szpinakiem, które zachwycą każdego! Pyszne, lekkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Co ważne, możesz przemycić w nich szpinak, który wśród wielu, nawet dorosłych, wzbudza lęk i niepokój J Jeśli brakuje Ci pomysłu na dzisiejszy obiad to czytaj do końca !
PULPETY Z INDYKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM Z DODATKIEM RYŻU
Pulpe ty z indyka ze szpinakiem to odpowiedź na tradycyjne kotlety mielone, będące tradycją w każdym domu. Każda Pani domu przygotowuje je na swój, oryginalny sposób i zawsze smakują inaczej. Nie ma się co oszukiwać, że większość przepisów zawiera w sobie dużo tłuszczyku, który ma zagwarantować niezwykle chrupiącą skórkę, którą wspominamy z czasów dzieciństwa. A co za tym idzie kaloryczność takiego dania może przyprawić o ból głowy.
Wielu z nas spędza swoje dni na narodowej kwarantannie i poszukuje inspiracji na codzienne obiady. No bo kiedy jak nie teraz mamy czas na przeszukiwanie grup z przepisami i tworzenie pyszności. Ja przygotowałam pulpeciki, które wydały mi się doskonałym sposobem na wprowadzenie do diety odrobiny zieleni i koloru. Pamiętajmy, że jemy oczami. A to znaczy, że im bardziej kolorowy jest nasz talerz i im ładniej zaprezentowane jest danie, tym chętniej je jemy! To dotyczy także dzieci, chociaż w ich przypadku kolor zielony raczej nie jest tym ulubionym J Jednak jeśli zobaczą szpinak w postaci pulpecika, a nie sałatki na pewno chętniej spróbują. Ponadto sos na bazie pomidorów sprawi, że danie nie będzie suche i będzie przyjemną odmianą w naszym codziennym menu.
Z czym podawać obiad?
Ja przygotowałam je przy użyciu Thermomix’a , ale pamiętajcie, że większość dań możecie przygotować również w tradycyjny sposób. Wystarczy kilka składników, aby przygotować pyszny obiad lub kolację. Ponadto jest to danie, które możesz przygotować z kilkoma modyfikacjami. Po pierwsze do pulpecików możesz dodać na przykład mozzarellę lub ser feta, a sos możesz dowolnie modyfikować. Ja poszłam na łatwiznę, przyznam się bez bicia, wykorzystując pomidory z puszki. Jeśli masz więcej czasu możesz wykorzystać świeże pomidory, paprykę i świeżą bazylię. A z czym to podać? Ja podałam z ryżem, ale równie dobrze sprawdzi się kasza, która jest najcenniejszym źródłem wszelkich witamin i minerałów, a także tradycyjne polskie ziemniaczki. Wszystko zależy od Twojej fantazji kulinarnej, więc sprawdź mój przepis i stwórz z niego swoje danie
PRZEPIS NA PULPETY Z INDYKA ZE SZPINAKIEM (na 2 porcje):
- 60g szpinaku świeżego
- 250-300g mięsa mielonego z indyka
- 2-3 ząbki czosnku
- 60g cebuli
- 15g oliwy lub oleju
- 400g pomidorów z puszki
- mozzarella
- ryż/kasza/ziemniaki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, odrobina cukru
Przepis na Thermomix:
Liście szpinaku i 2 ząbki czosnku zmiksować 5s/obr.7. W razie konieczności ponowić miksowanie, aby uzyskać jednorodne kawałki. Całość przełożyć do innej miski i wymieszać razem z mięsem mielonym – doprawić solą, pieprzem, papryką słodka i ostrą. Uformować pulpeciki i ułożyć na dolnej części przystawki Varoma i ułożyć na wierzch kawałki mozzarelli.
Do czystego naczynia miksującego włożyć cebulę, ząbek czosnku i oliwę – zmiksować 5s/obr.7, a następnie podsmażyć 30s/120°C/obr.1. Dodać pomidory z puszki, pieprz, sól, zioła i odrobinę cukru. Nałożyć przystawkę Varoma z pulpecikami i ustawić 20 min/Varoma/obr.1.
Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Przepis tradycyjny:
Szpinak i czosnek posiekać na desce – można lekko poddusić na patelni. Wymieszać z mięsem mielonym i przyprawami – uformować kotleciki, a na wierzch ułożyć ser mozzarella. Można je ugotować na parze lub upiec w piekarniku.
W garnku podsmażyć pokrojoną cebulę razem z czosnkiem i oliwą. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, odrobinę cukru i zioła. Gotowy sos ułożyć na talerzu, a na nim pulpeciki.
Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Podobała Ci się strona?
Wystaw nam ocenę!
Średnia 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie zagłosował. Bądź pierwszy!